Poprosiłam Męża, żeby mi kupił trochę malin na targu, a On mi mówi, że na działce rosną. Urwał i przywiózł, a ja już wiedziałam jak zrobić z nich użytek :)
Dżem malinowy naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny płuczemy pod małym strumieniem wody (żeby ich nie uszkodzić).
Zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Jak tylko puszczą sok smażymy na małym ogniu, aby lekko pyrkał, co jakiś czas mieszając.
2.Po około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek).
3.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut.
4.Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g).
Porady
Pierwszy sok możemy odlać do słoiczków i również zapasteryzować.
Komentarze