Dżem malinowy naturalny

4.49 (157 ocen)

  • 60 min

Poprosiłam Męża, żeby mi kupił trochę malin na targu, a On mi mówi, że na działce rosną. Urwał i przywiózł, a ja już wiedziałam jak zrobić z nich użytek :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 łubianka malin
    5-7 czubatych łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Dżem malinowy naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny płuczemy pod małym strumieniem wody (żeby ich nie uszkodzić).
    Zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Jak tylko puszczą sok smażymy na małym ogniu, aby lekko pyrkał, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Po około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek).
  • 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut.
  • 4. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g).

Porady

Pierwszy sok możemy odlać do słoiczków i również zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować