Faszerowany filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, przecinamy wzdłuż aby powstał jeden duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem.
2.Przygotowujemy marynatę:
Do miseczki rozgniatamy 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki, sok z połowy cytryny, 6 łyżek oleju, łyżeczkę tymianku. Wszystko mieszamy i nacieramy z obu stron filet z indyka, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
3.Farsz:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, Dodajemy sól i pieprz do smaku.
4.Gotowy farsz wykładamy na płat fileta i zawijamy roladę, obwijamy nitką, pieczemy w brytfance około 1,5 godz. w 180 stopniach, oblewając powstałym sosem. Podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Komentarze