Flaczki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kościach wieprzowych gotujemy wywar - dodajemy starte na tarce marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Następnie wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki oraz liście pora pokrojone w cienkie paseczki.
Pokrojone żołądki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę z gotowania, płuczemy i ponownie zalewamy czystą wodą. Ponownie dorowadzamy do wrzenia. Odcedzamy flaki i przekładamy do gotującego się wywaru.
Do zupy wrzucamy przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości flaków (około 2 godziny).
Na koniec dodajemy 1-2 łyżki octu i wlewamy zahartowaną śmietanę rozrobioną z niewielką ilością mąki (hartowanie polega na wlaniu do śmietany 1 szklanki gorącej zupy). Doprawiamy jeszcze ewentualnie zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostrą, wówczas dodajemy papryki według upodobań.
Zamiast flaków wieprzowych można użyć wołowych, ale smak nie jest ten sam.
Komentarze