Flaczki wieprzowe

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne, domowe flaczki dla smakoszy!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - żołądki wieprzowe oczyszczone i pokrojone w paseczki: 1.5 kilograma
    - kości wieprzowe od schabu: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - korzeń pietruszki: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - pęczek natki pietruszki: 0.5 sztuki
    - zielone liście pora: 3 sztuki
    - woda: 2.5 litra
    - ziarna pieprzu: 6 sztuk
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - majeranek: 1 łyżka
    - papryka mielona ostra: 1 łyżeczka
    - papryka mielona słodka: 1 łyżeczka
    - ocet 10%: 1.5 łyżki
    - kwaśna śmietana 18%: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kościach wieprzowych gotujemy wywar - dodajemy starte na tarce marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Następnie wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki oraz liście pora pokrojone w cienkie paseczki.

    Pokrojone żołądki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę z gotowania, płuczemy i ponownie zalewamy czystą wodą. Ponownie dorowadzamy do wrzenia. Odcedzamy flaki i przekładamy do gotującego się wywaru.

    Do zupy wrzucamy przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości flaków (około 2 godziny).

    Na koniec dodajemy 1-2 łyżki octu i wlewamy zahartowaną śmietanę rozrobioną z niewielką ilością mąki (hartowanie polega na wlaniu do śmietany 1 szklanki gorącej zupy). Doprawiamy jeszcze ewentualnie zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostrą, wówczas dodajemy papryki według upodobań.

    Zamiast flaków wieprzowych można użyć wołowych, ale smak nie jest ten sam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować