GALARETKOWIEC JOGURTOWY

4.41 (214 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znany galaretkowiec w wersji mniej kalorycznej, bo na jogurcie naturalnym zamiast śmietany kremówki. Bardzo efektowny i pyszny deser na zimno, wykonany zaledwie z kilku składników. Jest to chyba najprostszy deser jaki robiłam, a w smaku wyśmienity - nie za słodka lekka i delikatna pianka jak ptasie mleczko. Dzieci go uwielbiają.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1000 g jogurtu naturalnego
    4-5 łyżek cukru pudru
    4 galaretki: niebieska, pomarańczowa, czerwona, zielona
    6 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.41 (214 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Galaretkowiec jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w szklance wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę i mieszamy.
  • 2. Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
  • 3. Do dużej miski przelewamy jogurty grecki, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu z cukrem i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy dokładnie łyżką. Otrzymaną masę wylewamy do formy z kominem o średnicy 23-25 cm. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz. do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować