Golonka indycza w warzywach

4.5 (194 ocen)

  • 5 godz.

...

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 małego selera
    średnia cebula
    por , część biała
    ulubione przyprawy (ja dałem rozmaryn, czosnek, liść laurowy, lubczyk)
    sól i pieprz
    przyprawa uniwersalna
    oliwa z oliwek
    miód , u mnie lipowy
    2 łyżki białego octu winnego
    suszone pomidory w oliwie
    pomidor malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka indycza w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobiłem marynatę: oliwę wymieszałem z octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, lubczykiem i pieprzem , dodałem troszkę miodu . Natarłem mięso i wstawiłem do lodówki na 3 godz. / wskazane na całą noc / , u mnie krótko ,bo pomysł powstał znienacka.

    Warzywa obrałem , pokroiłem w plasterki. Cebulę lekko zrumieniłem , wymieszałem z jarzynami, posoliłem, oprószyłem pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Dodałem pokrojone w cząstki pomidory suszone i pomidor malinowy.
    Naczynie żaroodporne ze szczelną pokrywą wyłożyłem warzywami, podlałem wodą tak, aby były niemal przykryte. Część wody wyparuje, a resztę „wciągnie” potrawa. Położyłem na tym golonki, lekko je posoliłem, powtykałem w mięso i jarzyny liście laurowe i gałązki rozmarynu. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych przypraw. Piekłem w 150 stopniach jakieś 1,5 godziny, potem wyjąłem , sprawdziłem stan miękkości i słoności goloneczek, ( w razie potrzeby podlać wodą, zwiększyć temperaturę do 200 stopni ) Dopiekłem już bez pokrywy, żeby się zrobiły rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować