Golonka w piwie

4.92 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Golonka w piwie to bardzo smaczne danie. Robiłam je po raz pierwszy, od teraz są to ulubione golonki mojej rodziny! Golonka w piwie to mięso, które można podawać z różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki lub kluski i surówka. Pyszny przepis na golonkę w piwie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Golonka w piwie:
    3 golonki
    10 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    10-15 ziarenek pieprzu
    łyżka soli

    marynata:
    kilka ziarenek gorczycy
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka piwa
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki

    2 liście laurowe
    musztarda
    2 chochelki rosołu
    0,5 butelki piwa
Wystaw ocenę:

4.92 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie golonek 1. Golonka w piwie - przepis:
    Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości.
  • Marynata 2. Golonki wyjąć, wystudzić. Następnie należy zrobić marynatę - gorczycę i ziele angielskie utłuc w moździerzu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
  • Golonka w marynacie 3. Zimne golonki natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Golonka na blaszce 4. Golonki położyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową.
  • Golonka w musztardzie 5. Golonki posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem.
  • Upieczone golonka 6. Golonki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec ok 2h. Po upływie godziny można temp zwiększyć do 200 stopni Celsjusza. Golonki polewać co jakiś czas piwem, rosołem i powstałym sosem. Golonka w piwie jest gotowa do podania.

Porady

Golonka w piwie podczas gotowania powinna tylko "mrugać". Najlepiej golonki ugotować dzień wcześniej, zostawić do wystudzenia w wywarze i zimne włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień zamarynować. W zależności od upodobania. Po ugotowaniu można zdjąć skórę, tak by marynować je już bez niej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Piwo
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat do -30%
Rabat do -30%
Rabat do -30% w sklepach stacj... więcej»
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
+
Rabat do -30%
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
-25% na kosmetyki
-25% na kosmetyki
Rabat 25% na kosmetyki dostępn... więcej»
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
+
-25% na kosmetyki
Online

Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na produkty do pielę... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-20% na całą ofertę sklepu
-20% na całą ofertę sklepu
20% rabatu na wszystkie produk... więcej»
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
+
-20% na całą ofertę sklepu
Online

20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić golonkę w piwie? 

Golonka i piwo to dobrze znany duet. Alkohol sprawia, że mięso kruszeje i łatwo odchodzi od kości. Po odpowiednim zamarynowaniu golonka wręcz rozpływa się w ustach. Najprościej jest zapeklowaną golonkę wyjąć z zalewy, oczyścić ze wszystkich przypraw, opłukać, zalać gorącą wodą i gotować w szerokim garnku. Uważa się, że czas gotowania uzależniony jest od wielkości  mięsa. Każde 500 g golonki powinno być gotowane o 20 minut dłużej na małym ogniu. Następnie warto dodać warzywa i gotować kolejny kwadrans. Następnie golonki należy wyłowić z wywaru, płyn przecedzić, dosłodzić szczyptą cukru i umieścić na ogniu do odparowania. Docelowo mamy uzyskać około 100 ml. Zamiast wywaru jako płyn można użyć piwa. Golonka w piwie powinna być ułożona na brytfannie, posypana ziołami i przyprawami, polana piwem i pieczona przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Tak przygotowana golonka w piwie doskonale smakuje z modrą kapustą, z knedlami, kluskami śląskimi, kopytkami albo pieczonymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem jest purée ziemniaczane, groszek z marchewką podawany na ciepło, ćwikła z dużą ilością chrzanu albo kiszone ogórki. Warto też podawać golonkę w piwie z marynowanymi prawdziwkami i kaszą gryczaną. 

Jak przyrządzić golonkę w piwie?

Golonka w piwie to nie lada rarytas. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dobrać odpowiednie zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzi się tymianek, majeranek, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, czarny świeżo zmielony pieprz, pieprz czosnkowy, jałowiec, kolendra, goździki, czosnek granulowany oraz papryka. Spośród papryk można wybierać pomiędzy słodką papryką, pikantną papryką oraz papryką wędzoną. Gdy golonka w piwie, ma nabierać wyjątkowego smaku, to alkohol również można potraktować jako przyprawę. W zależności czy wybierzemy piwo jasne lub ciemne, golonka będzie miała inny kolor. Dodatkowo piwo mające różne nuty smakowe może podkreślić smak mięsa. 

Golonka w piwie - jak peklować?

Do peklowania najlepiej używać soli, cukru i przypraw, które odpowiadają za smak i zapach dania. Wcześniej do peklowania używano również saletry, która nadawała mięsu intensywnie różowego koloru. Obecnie coraz częściej używa się naturalnej solanki. Golonka może być peklowana na sucho lub w zalewie. Podczas peklowania golonka musi być trzymana w temperaturze powyżej zera. Peklowanie może trwać nawet dwa-trzy tygodnie. Po tym czasie golonka powinna być ustawiona w przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Na koniec golonka może zostać ugotowana lub upieczona w piwie. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować