Grillowany ser halloumi

4.5 (199 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Halloumi to rodzaj sera cypryjskiego, który powstaje z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego. Posiada wysoką temperaturę topienia, więc idealnie nadaje się do grillowania, które sprawia, że ser zyskuje dodatkowych walorów smakowych i wcale się nie rozpływa. Jego wyrazisty, lekko słony smak (jest to ser solankowy) świetnie łączy się ze świeżymi warzywami i tym samym doskonale sprawdzi się jako pyszna przekąska.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi (250g)
    Dodatkowo:
    2-3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Grillowany ser halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Halloumi należy wyjąć z opakowania, delikatnie osuszyć, a następnie pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
    Olej wymieszać z przyprawami.
    Powstałą mieszanką posmarować (z jednej strony) każdy kawałka sera.
    Całość umieścić na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i z wierzchu posmarować resztą oleju.
    Ser grillować po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować