Grzanki francuskie

4.49 (154 ocen)

  • 5 min

Grzanki francuskie, znane u nas jako chleb w jajku smażony:)Doskonałe jako danie na śniadanie, dodamy dżem i deser gotowy;)

  • 5 min

Składniki:

  • chleb ( jaki lubicie) - 4 kromki
    jajko - 1 sztuka
    mleko - 3 łyżki ( opcjonalnie)
    sól - szczypta
    olej - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Chleb Desery

Grzanki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbijamy ( na talerzu głębokim) rozkłócamy, dodajemy mleko (opcjonalnie, dodaję, gdy potrzebuję troszkę więcej masy jajecznej) Solimy.
    Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, w tym czasie kromki chleba maczamy z obu stron w jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, do momentu aż kromki chleba się zarumienią.

Porady

*Jeśli mają to być grzanki francuskie to robimy z chleba tostowego lub chałki, gotowe smarujemy dżemem lub miodem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować