GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

4.5 (162 ocen)

  • 20 min

Smaczny i prosty w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 30 dkg łopatki wieprzowej,
    15 dkg pieczarek,
    duża cebula,
    średnia papryka czerwona,
    kostka rosołowa,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki oliwy,
    łyżeczka masła,
    pół łyżeczki papryki ostrej,
    pół łyżeczki papryki słodkiej,
    łyżeczka majeranku,
    sól,
    2 łyżeczki mąki,
    2 liście laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w małe paski.
    Mięso wkładam do miski oprószam solą, papryką i majerankiem, dodaję drobno posiekany czosnek i oliwę, dokładnie mieszam.
    Wszystkie składniki podsmażam z dodatkiem łyżeczki masła.
    Podsmażone warzywa i mięso przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Całość zalewam 1,5 szklanki gorącej wody.
    Po zagotowaniu duszę na małym ogniu około 40 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować