Proste pieprzne danie ,smakuje zarówno z ziemniakami jak i makaronem pappardelle.
2 godz. 30 min
Składniki:
500-700 g żołądków drobiowych
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki
kilka łyżek zagęstnika do sosów (polecam ze sklepu Aldi)
łyżka mielonej słodkiej papryki
800 ml bulionu drobiowego
2 cebule
sól ,pieprz
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki czyścimy ,zalewamy bulionem drobiowym ,gotujemy ,zbieramy pianę. Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotujemy 2 godz. na małym ogniu. Wyjmujemy żołądki ,kroimy w paski. Cebule obieramy ,kroimy w dużą kostkę ,dodajemy do bulionu i dusimy 15 min. Następnie wrzucamy pokrojone żołądki i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę ,doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Komentarze