Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z cebulką są świetnym dodatkiem do śniadaniowej jajecznicy.
25 min
Składniki:
boczniaki 4 szt
½ białej cebuli
½ łyżki masła klarowanego
2 jajka
płatki papryki
natka pietruszki
sól
czarny pieprz
Jajecznica z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka.
2.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebule z grzybami.
3. Kiedy grzyby odparują wbijamy jajka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i przesmażamy aż jajko się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i natką pietruszki.
Komentarze