Bardzo lubię kaczkę w wersji z owocami. Idealnym nadzieniem do kaczki są suszone śliwki, jabłka, gruszki.. Kaczka z jabłkami jest naprawdę pyszna. Kaczka która króluje na świątecznym stole w moim domu i nie tylko.
Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła, szyję. Napieram ją w środku i na zewnątrz majerankiem, solą, pieprzem. Cebulkę kroje w piórka i wkładam do środka kaczki. Przekładam ją do naczynia i zostawiam tak na noc w lodówce.
2.Na drugi dzień obieram jabłka, gruszki i kroję w cząstki.
3.Nadziewam nimi kaczkę razem ze śliwkami.
4.Kaczkę spinam szpilkami. Układam w brytfannie posmarowanej oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę pod przykryciem około dwie godziny. Od czasu do czasu polewam kaczkę sokami które wytworzy. 30 minut przed końcem zdejmuje pokrywę i zapiekam dalej żeby kaczka się zarumieniła.
Komentarze