Kaczka pieczona z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jałowiec zmiażdż w moździerzu. Kaczkę z wierzchu i wewnątrz natrzyj solą i pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo także majerankiem i jałowcem.
2.Do środka kaczki dodatkowo włóż przekrojoną na pół główkę czosnku. Kaczkę przełóż do brytfanki, zepnij ją wykałaczką i włóż na 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj kaczkę sosem powstającym w trakcie pieczenia.
3.Pieczarki umyj, pokrój na cząstki, cebulę posiekaj i razem z pieczarkami podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Upieczoną kaczkę podawaj z przygotowanymi pieczarkami i ziemniakami smażonymi.
Komentarze