Kaczka pieczona z pieczarkami.

4.5 (144 ocen)

Wiejska kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta. Pyszne danie na niedzielny obiad lub na świąteczne dni.

Składniki:

  • 1 kaczka,
    1 łyżka jałowca,
    500 g pieczarek,
    1 cebula,
    2 łyżki majeranku,
    1 główka czosnku,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    pęczek natki pietruszki,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jałowiec zmiażdż w moździerzu. Kaczkę z wierzchu i wewnątrz natrzyj solą i pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo także majerankiem i jałowcem.
  • 2. Do środka kaczki dodatkowo włóż przekrojoną na pół główkę czosnku. Kaczkę przełóż do brytfanki, zepnij ją wykałaczką i włóż na 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj kaczkę sosem powstającym w trakcie pieczenia.
  • 3. Pieczarki umyj, pokrój na cząstki, cebulę posiekaj i razem z pieczarkami podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Upieczoną kaczkę podawaj z przygotowanymi pieczarkami i ziemniakami smażonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować