Kapuśniak ze świeżej kapusty

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    1 cebula
    1 rzepa
    1/2 główki białej kapusty
    3 kwaśne jabłka
    1 l bulionu wołowego
    3 łyżki masła
    1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
    Sól i pieprz
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi selera ,marchew oraz rzepę obrać i pokroić w słupki ,a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyć na maśle ,przełożyć do rondla ,zalać bulionem i szklanką wody ,gotować 30 min.
    Poszatkować kapustę ,włożyć do gotującej się zupy. Dodać pieprz ,sól ,ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotować. Następnie obrać jabłka ,wydrążyć , pokroić w drobną kostkę i dołożyć do zupy.
    Gotować kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlać do niego kwas ogórkowy ,zagotować.
    Podawać z bagietką lub innym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować