kapusta czerwona na ciepło do obiadu

4.43 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę pracochłonna surówka, ale zawsze robię jej więcej, czasem wekuję i to załatwia mi sprawę na parę obiadów :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty ( około 1 kg)
    1 - 2 kostki bulionowe drobiowe lub przyprawa uniwersalna
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1 - 2 łyżki oleju
    szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
    2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
    pieprz, sól
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta czerwona na ciepło do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę wody, dodać kostkę bulionową lub przyprawa uniwersalna, liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę wody i dodać drugą kostkę bulionową lub łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać ocet, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, smażyć około 3 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą (jeśli jest potrzeba) i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Liść laurowy Masło Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować