Karkówka jest przepyszna i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do bułeczek na parze!!!
1 godz. 10 min
Składniki:
5 plastrów karkówki wołowej
przyprawa do karkówki (klasyczna)
1 starta mała marchew
1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
1 liść laurowy
6 ziarenek pieprzu czarnego
3-4 ziarenka ziela angielskiego
ok. 0,8 l wody
1 łyżka mąki
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Karkówka w pysznym sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.UWAGA: Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!
Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!
Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie.Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka.W między czasie dodajemy pieprz.
Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, przyprawa uniwersalna i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).
Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.
Porady
Mięso solimy zawsze po ugotowaniu, aby nie zrobiło się twarde.
Komentarze