Kartacze litewskie

4.48 (154 ocen)

Nie jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale za to bardzo smakowite. Na Suwalszczyźnie skąd pochodzę, kartacze są daniem regionalnym i bardzo często goszczą na niedzielnym stole.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
    25 dag surowego lub wędzonego boczku
    3-4 cebule
    1 jajko,
    sól, pieprz, majeranek,






Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Kartacze litewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki wyciśnij przez lnianą ściereczkę 1. Masa ziemniaczana: część ziemniaków (ok. 1 kg) ugotować w mundurkach, pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Utarte ziemniaki dokładnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę.
  • do masy dodaj krochmal 2. Sok ostrożnie wylać. Na dnie naczynia pojawi się warstwa krochmalu, który należy dodać do odciśniętych ziemniaków.
  • składniki wymieszać 3. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać i zmielić w maszynce, po czym dodać do przetartych surowych ziemniaków. Dodać jajko, sól i starannie wymieszać.
  • 4. Farsz: mięso zmielić razem z 1 cebulą, (lub utrzeć cebulę na ręcznej tarce). Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem i starannie połączyć.
  • kartacze przed gotowaniem 5. Z masy ziemniaczanej zrobić dość grube placki wielkości dłoni, kłaść farsz i skleić brzegi. Powinny powstać dość spore kuliste lub podłużne kluski. Ulepione kartacze wrzucić do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotować ok. 40 – 50 minut (zależnie od wielkości kartaczy).
    5.W tym czasie na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Chwilę podsmażyć, po czym dorzucić posiekaną, pozostałą cebulę. (Jeśli boczek jest zbyt chudy dodać pokrojoną w kostkę słoninę lub smalec). Ugotowane kartacze polać przygotowaną zasmażką. Smacznego!

Porady

Udane kartacze zależą od jakości ziemniaków, zawartości w nich wody i dokładnego odciśnięcia soku z ziemniaków. Ciasto zbyt wodniste może nam się po prostu rozpaść. Do kartaczy najlepiej komponują się surówki z kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować