Klasyczna lazania z mięsem mielonym

4.22 (283 ocen)

  • 60 min

Lazania - lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z mięsem mielonym z sosem pomidorowym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę:
    • 1 opakowanie płatów lazanii
    • 300 g sera żółtego w kostce
    Sos pomidorowy mięsny
    • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 1 cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 3 łyżki oleju
    Sos beszamelowy
    • 1 litr mleka
    • 200 g masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz
    • gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.22 (283 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Klasyczna lazania z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pomidorowy mięsny
    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    • Dorzucić mięso i całość podsmażyć.
    • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody.
  • 2. Sos beszamelowy
    • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką.
    • Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
    • Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
  • 3. Składanie lazanii
    • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego.
    • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii.
    • Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego.
    • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym.
    • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady

Lazania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu.najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej i jest bardzo podzielna. I jeszcze praktyczna rada - płaty przekładamy gorącymi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Mięso mielone najlepiej przygotować samemu lub kupić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mamy wtedy gwarancję, że będzie świeże i smaczne. Dodając dobrej jakości mięso, a do tego sos pełen pomidorów, mamy zdrowy i szybki obiad powstaje w mgnieniu oka.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować