Kluseczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i odstawić, by wyrosły.
2.Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wsypać mąkę i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić i ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, jajko, sól i zmiksować robotem.
Dodać drożdże i wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka i pulchna. .
3.Moczyć dłonie wodą, nabierać łyżeczką porcje ciasta, formować małe kulki, obtoczyć je w mące i ułożyć na ściereczce w ciepłym miejscu, by podrosły.
Następnie wkładać do wrzącej, posolonej wody, a gdy wypłyną, delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Polać zrumienioną bułką tartą z masłem, lub cebulką zrumienioną na maśle.
Podawać z gotowaną jarzynką, lub surówką.
Komentarze