KLUSECZKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne, miękkie, puszyste kluski.

  • 50 min

Składniki:

  • - 35 dkg mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 1 łyżka masła
    - 2 dkg drożdży
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - bułka tarta zrumieniona na maśle
    - sól
    - cebulka zrumieniona na maśle

Kluseczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i odstawić, by wyrosły.
  • 2. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wsypać mąkę i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić i ostudzić.
    Do ostudzonej masy dodać żółtka, jajko, sól i zmiksować robotem.
    Dodać drożdże i wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka i pulchna. .
  • 3. Moczyć dłonie wodą, nabierać łyżeczką porcje ciasta, formować małe kulki, obtoczyć je w mące i ułożyć na ściereczce w ciepłym miejscu, by podrosły.
    Następnie wkładać do wrzącej, posolonej wody, a gdy wypłyną, delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Polać zrumienioną bułką tartą z masłem, lub cebulką zrumienioną na maśle.
    Podawać z gotowaną jarzynką, lub surówką.

Porady

Kluski można podawać do mięsa z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy