Kostka Ferrero Rocher bez pieczenia

4.5 (141 ocen)

Delikatne, smaczne. Dla każdego kto lubi pralinki Ferrero Rocher. Nic dodać, nic ująć. Pycha!

Składniki:

  • Na małą kwadratową blaszkę:
    - paczka słonych krakersów
    - 2 paczki herbatników
    - kajmak
    - 2 budynie czekoladowe bez cukru
    - 1 i 1/2 szkl. mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 200 g. masła miękkiego
    - 4 łyżki masła orzechowego
    - 2 łyżki masła czekoladowego
    Polewa:
    - 100 g. masła
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka wody

    Wierzch:
    - 1 szkl. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Kostka ferrero rocher bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy krakers wysmarować kajmakiem i ułożyć na blaszce. Luki uzupełnić pokruszonymi krakersami.
    Masa:
    1 szkl. mleka zagotować z cukrem. W 1/2 rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka. Budyń odstawić do wystygnięcia.
    Następnie dodać masło i wymiksować- do gładkiej masy. Dodać masło orzechowe i czekoladowe dalej miksując.
    Wylać połowę masy na krakersy. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Zalać drugą połową masy. Ułożyć herbatniki.
  • 2. Polewa:
    masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier mieszać aż się rozpuści, po czym dodać kakao. Wymieszać i wlać mleko, wodę. Chwilę gotować i wymieszać.
    Poczekać aż trochę ostygnie i wylać na herbatniki.

    Na wierzch polewy posypać orzechy. Lekko ugnieść i wsadzić do lodówki na cały dzień lub noc.

Porady

Do masy można dodać orzechy. UWAGA ! Trzeba z nim obchodzic sie delikatnie, poniewaz jest miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować