Kotlety z kaszy jęczmiennej

4.47 (192 ocen)

  • 60 min

Świetny sposób na piątkowy obiad, danie dla wegetarian lub dodatek do mięsnego sosu. Bardzo smaczne i syte danie podbiło podniebienia członków mojej rodziny jak i znajomych.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 torebki kaszy jęczmiennej
    duża cebula
    czosnek, w zależności od upodobania
    wczorajsza bułka
    jajko
    natka pietruszki
    bułka tarta
    sól i pieprz do smaku
    olej lub margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy i odstawiamy, żeby wystygła. Najlepiej wyciągnięta z torebek. Namaczamy bułkę, jak na kotlety mielone. Kroimy drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Odciskamy bułkę i rozdrabniamy, dodajemy do kaszy. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na brązowy kolor.

Porady

Cebulę można zastąpić porem, potrawa będzie delikatniejsza. Smaczniejsze są mniejsze kotleciki, wielkości moreli. Można podawać z ulubionym sosem i surówką, np. z czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować