Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy

4.51 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wegetariańskie kotlety z kaszy quinoa i ciecierzycy

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
    400 gr gotowanej ciecierzycy (ja użyłam ze słoika- waga po odsączeniu)
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę wypłukać. Następnie umieścić w garnku i zalać 2/3 szklanki zimnej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut (do wchłonięcia wody), wyłączyć i zostawić jeszcze na kilka minut przykrytą. Następnie ostudzić.
  • 2. Ciecierzycę odsączyć i zblendować z natką pietruszki.
  • 3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 4. W misce połączyć komosę, cieciorkę, jajko, natkę oraz czosnek. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 5. Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Jeśli masa będzie za luźna dodać 1-2 łyżki bułki tartej i formować dopiero kotleciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować