Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna przekąska - kruche cebulowe ciasteczka z rozmarynowym finiszem. Przepis z książki "Kolekcja kuchni włoskiej", ale lekko przeze mnie zmodyfikowany.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 160g
    Mak - 30g
    Jajko - 1szt
    Cebula - 100g
    Oliwa z oliwek - 5 łyżek
    Sól - 1 łyżeczka
    Pieprz - 1/2 łyżeczki
    Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
    Olej do nasmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn ucieramy w moździerzu.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy z nich spójną masę.
    Ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm. Wykrawamy krakersy o wielkości około 4 cm - ja używałam do tego noża do karbowanych frytek.

    Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut, w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu. Powinny się lekko zarumienić.

    Krakersy zostawiamy do ostygnięcia. Najlepsze są po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować