Krem z suszonych borowików

4.42 (212 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podczas tegorocznych wakacji w górach jadłam przepyszny krem z borowików. Wiele dni zajęły mi próby odtworzenia tego smaku, ale udało się! Powstała najlepsza zupa grzybowa, jaką jadłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże garście suszonych grzybów
    1 średnia marchew
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 seler
    liść laurowy, ziele angielskie
    100 ml płynnej śmietany do zup
    1 kostka bulionu warzywnego bądź grzybowego
    sól i pieprz do smaku
    świeża lub suszona natka pietruszki
    opcjonalnie: ćwiartka z kurczaka
Wystaw ocenę:

4.42 (212 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez około 1,5 godziny. Następnie dokładnie umyć i odsączyć.
  • 2. Zagotować 2 litry wody. Do wrzątku wrzucić drobno pokrojoną marchewkę i selera, ziele angielskie, liść laurowy, w wersji z mięsem także surową ćwiartkę z kurczaka.
  • 3. Pokroić cebulę w kostkę lub krążki, podsmażyć na małej ilości masła razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po około 3 minutach dodać umyte i odciśnięte grzyby i przesmażyć razem parę minut. Dodać do wrzątku z warzywami (i ewentualnie mięsem), wrzucić kostkę bulionu.
  • 4. Całość gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 40 minut.
  • 5. Po tym czasie odcedzić zupę, w celu oddzielenia płynu od reszty składników. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, odłożyć także parę kapeluszy i pokroić je w paski.
  • 6. Składniki dokładnie zmiksować, dodać ponownie do płynu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem dodać pokrojone w paski kapelusze grzybów.
  • 7. Do zupy wlać 100 ml śmietany i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 8. Zupę podawać z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować