Królik w śmietanie z pieczarkami

4.95 (174 ocen)

  • 2 godz.

Jest to pyszne danie , bardzo delikatne i wartościowe mięso.Królik jest lekkostrawny a także posiada niską zawartość cholesterolu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tuszka królicza ok.1,3-1,4kg
    70 dag pieczarek
    3 duże cebule
    olej do smażenia
    śmietana 18% 400g
    3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej
    1 kostka rosołowa (u mnie drobiowa)
    1/2 łyżeczki suchego rozmarynu
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.95 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulka z pieczarkami 1. Cebulę pokroić w kostkę przysmażyć na patelni. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki pokrojone w plasterki, wszystko razem udusić.
  • Poporcjowany królik z przyprawami 2. Królika poporcjować i opłukać. Mięso posolić i posypać rozmarynem.
  • Obsmażamy mięsko na rumiano 3. Krótko obsmażyć na złoty kolor.
  • Króliczek przełożony do naczynia żaroodpornego 4. Tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Królik z pieczarkami 5. Na mięso wyłożyć przysmażone pieczarki z cebulą.
  • 6. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/4 l wody.
  • 7. Śmietanę wymieszać z musztardą i stopniowo dolewać wywar z kostki rosołowej (wymieszać).
  • Królik+pieczarki+śmietana 8. Całość wylać na królika.
  • Upieczony króliczek 9. Piec w temp.180*C bez termoobiegu przez około 1,5 godziny.

Porady

Cebulę z pieczarkami można przygotować sobie dzień wcześniej, dodając do królika trzeba tylko podgrzać żeby tłuszcz się rozpuścił. Królika podajemy z buraczkami lub gotowaną marchewka z groszkiem.Osobiście lubimy też go ze śliwką w occie którą sama robię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Królik Musztarda Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować