Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

4.36 (211 ocen)

  • 2 godz.

No to czas na śliwki;) Kolejne kruche ciasto z owocami, ale w nieco innej formie. Pianka budyniowa nadaje temu ciastu niesamowity smak. Zapraszam do wypróbowania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    *2,5 szklanki mąki pszennej
    *250 g masła
    *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    *4-5 łyżki cukru pudru ( jeżeli wolicie słodsze, to dodać więcej)
    *5 żółtek
    Delikatna budyniowa pianka:
    *5 białek
    *1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    *16 g domowego cukru wanilinowego
    *2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    *1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Ponadto:
    *około 500g-1000 g śliwek w zależności od blaszki (jeżeli kwaśne posypać cukrem)
    *ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.36 (211 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blaszka jest silikonowa, można pominać ten punkt. Na spód rozłożyć ciasto ok.60%- resztę zostawić w lodówce, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Zacząć ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek dodawać łyżka po łyżce drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę budyniową. Wyrównać i układać śliwki (wnętrzem ku górze). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  • 5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić

Porady

Będzie potrzebna większa tortownica bądź blaszka w rozmiarze 20×30 cm. U mnie tortownica z sylikonowym odpinanym bokiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować