Kruche paszteciki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
1. Grzybki zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy, aby zmiękły na około 15 minut.
2. Kapustę można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następne siekamy ją drobno i umieszczamy w garnku.
3. Wodę z grzybków wlewamy do garnka z kapustą, a te siekamy podobnie jak cebulę.
4. Włączamy palnik pod garnkiem z kapustą. Można dolać trochę wody, ale tyle, aby kapusta nie pływała w garnku jak w zupie. Dokładna ilość nie jest ważna, bo podczas gotowania większość wody odparuje. Dodajemy listki laurowe, jałowiec oraz kminek i pieprz.
5. Na patelni smażymy na maśle cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podsmażamy około minuty. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z gotującą się kapustą.
6. Wszystko razem dusimy, aż kapusta zmięknie - około 1h.
Paszteciki:
1. Składniki ciasta zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy po kawałku na posypanym mąką stole i wycinamy z niego gwiazdki. Na połowie gwiazdek kładziemy na środku łyżkę farszu. Następnie przykrywamy drugą gwiadką, delikatne przyciskamy brzegi widelcem, aby się skleiły.
3. Smarujemy rozbełtanym jajkiem (można również delikatnie posypać makiem dla dekoracji, ale niekoniecznie), a następnie pieczemy na wyłożonej papierem blaszce w 180 stopniach, aż zrobią się rumiane (około 20minut).
Domowe kruche paszteciki z postnym grzybowym farszem najlepiej podać z kubkiem gorącego, aromatycznego barszczu. To połączenie smaków sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym.
Komentarze