Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną

4.51 (200 ocen)

Krupnik, dla wielu koszmar dzieciństwa:). Nie lubię krupniku, w którym znaleźć można jedynie marchewkę, pietruszkę, kaszę i ziemniaki a całość jest mdła. Prawdziwy i smaczny krupnik ma dużo warzyw i wyrazisty smak. Kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną, która jest bardziej neutralna w smaku, przez

Składniki:

  • 300g żeberek wieprzowych
    100g kaszy jaglanej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    4 łodygi selera naciowego
    1 por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 ziemniaki
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
  • 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki, gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować