Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz.Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy oregano
i chwilę dusimy
2.Na maśle dusimy pokrojone pieczarki i cebule. Dodajemy rozmrożony szpinak, drobno posiekane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze parę minut dusimy.Następnie wlewamy śmietanę i w razie potrzeby zagęszczamy mąką.
3.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy płaty lasagne. Kładziemy warstwę mięsa z sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną startego sera i układamy kolejną warstwę płatów, którą obficie smarujemy szpinakiem z pieczarkami. Ilość warstw zależy od indywidualnych preferencji. Najistotniejsze jest to, żeby ostatnia warstwa nadzienia nie była przykryta płatami, a jedynie posypana grubą warstwą startego żółtego sera.
4.Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st (z termoobiegiem). Jeśli zauważymy, że ser się za bardzo przypieka, przykrywamy naczynie pokrywką.
Porady
Płaty lasagne najlepiej jest chwilę (ok. 2-3 minut) podgotować w wodzie
z olejem, jednocześnie uważając aby się nie posklejały.
Komentarze