Lemoniada bazyliowa

4.5 (174 ocen)

Jeśli znudziła Ci się zwykła lemoniada i szukasz niebanalnych smaków, idealna będzie lemoniada bazyliowa. Nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale orzeźwia w upalne dni!

Składniki:

  • 3 szklanki wody
    2 cytryny
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki liści bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada bazyliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cytryn wyciśnij sok. Z cukru i wody przygotuj syrop cukrowy, wstawiając te 2 składniki w garnuszku na gaz i gotuj, aż cukier się rozpuści, ostudź
  • 2. Syrop cukrowy, sok z cytryny, liście bazylii zmiksuj w malakserze. Przelej przez sito, by pozbyć się resztek bazylii.
  • 3. Lemoniada cytrynowa najlepiej smakuje mocno schłodzona, podana z kruszonym lodem i limonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować