Likier czekoladowy

5 (178 ocen)

Czekolada jest dobra na wszystko! Likierek czekoladowy tym bardziej!!! :D

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    5 łyżeczek cukru
    400 ml wódki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery

Likier czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim połamaną czekoladę i cukier.
    Studzimy często mieszając (będzie się tworzył czekoladowy "kożuch").
  • 2. Ostudzone mleko czekoladowe przecedzamy przez sitko, pozostały na sitku kożuch przecieramy. Łączymy z wódką, mieszamy. Odstawiamy na dobę do przegryzienia.

Porady

Jeśli lubimy gęsty, kremowy i słodki likier, lepiej użyć mleka słodzonego. Wtedy nie dodajemy cukru. Ten likier jest rzadki i mało słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować