MAKARON z CUKINIĄ i MAŁŻAMI VENUS

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne danie na piątkowy obiad lub lekką, romantyczną kolację;). Wbrew pozorom nie trudne w przygotowaniu, jak pewnie wielu z Was sądzi.

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje

    200 g krótkiego makaronu (u mnie gigli, może być fusilli, penne itp.)
    200 g vongoli (małże wenus zwane tez sercówkami)
    1 mała cukinia
    200 ml białego wytrawnego wina
    5 małych pomidorków przekrojonych na pół
    50 ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z cukinią i małżami venus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • małże wenus 1. Małże parę godzin lub najlepiej całą noc wcześniej moczyć w słonej wodzie (patrz na Rady!).
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić oczyszczone z piasku vongole i przkryć przkrywką, po minucie dodać wino i poczekać chwilkę aż alkohol wyparuje, a następnie przkryć ponownie. Gdy vongole się otworzą po ok. 5-10 min. są gotowe. Vongole wyciągnąć najlepiej łyżką cedzakową z patelni. Część vongoli powyciągać z muszelek, ok. połowę pozostawić w muszlach i wszystkie trzymać pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • 3. Teraz na patelnie z wywarem dodać pokrojone w cienkie półplasterki cukinie, delikatnie posolić i podsmażyć przez 5 min pod przykryciem. Jak cukinia będzie miękka (ale nie zbytnio) dadać pomidorki przekrojone na pół i wszystkie (oczyszczone i te z muszelkami) małże. Na patelni musi pozozstać dość dużo „sosu”, który powstał z oliwy i wina ponieważ w nim zakończy się gotowanie makaronu. Dodać swieżo zmielony pieprz i ewentualnie sól (uwaga małże są słone same w sobie, ja prawie niegdy nie dodaję soli).
  • 4. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
  • 5. Na patelnię z  małżami dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty (Jeśli jest mało sosu podlać odebraną wodą).
  • 6. Posypać swieżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać z lamką białego schłodzonego wina.Buon Appetito!

Porady

Gdy kupicie świeże małże trzeba je przed gotowaniem odpowiednio przygotować tzn. zaraz po kupieniu, najlepiej noc wcześniej (jeśli nie macie czasu to co najmniej 2 godz.) wsypać do sitka, a następonie sitko włożyć do miski ze słoną wodą ( ok. pół łyżki soli morskiej na 3 l wody) i zostawić w lodówce. W ten sposób małże się otworzą i oczyszczą z piasku. Małże od czasu do czasu przemieszać, a wodę wymieniać do momentu aż nie będzie piasku w wodzie ( oznacza to, że małże są oczyszczone).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Małże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować