makowiec japoński (z jabłkami)

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wszystko co najlepsze z makowca, czyli farsz :))) Wilgotne, bardzo sycące ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 gramów suchego maku niebieskiego
    400 ml mleka
    300 ml wody
    130 gramów masła
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżek płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki kaszy manny (zwykłej)
    4 średnie jabłka (sprawdzą się każde, mnie i bardziej soczyste)
    2 - 3 łyżeczki amaretto lub kilkanaście kropel aromatu migdałowego
    ulubione bakalie (łącznie około 200 - 230 gramów)
    50 gramów rodzynek
    50 gramów żurawiny suszonej
    50 gramów suszonych moreli
    25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (wymieszałam)
    50 gramów orzechów (włoskie wymieszałam z migdałami)

    polewa czekoladowa:
    2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku
    100 gramów masła lub margaryny
    3 łyżki mleka

    lukier (wykorzystałam połowę, resztę zamroziłam do dekoracji pierniczków)
    1 białko ze średniego jaja
    6 kopiastych łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka amaretto

    dodatkowo:
    maczek cukrowy srebrny
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec japoński (z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mak wsypujemy na gęste sitko, przelewamy obficie zimną wodą, odsączamy.
    Wrzucamy go do głębokiego rondla, zalewamy gorącą wodą z gorącym mlekiem (płyn ma ma przykryć mak na około 3 cm powyżej), na malutkim ogniu gotujemy bez przykrycia często mieszając, do całkowitego zredukowania płynu, pod koniec mak ma się zacząć prawie smażyć.
  • xxx 2. UWAGA: Pod koniec gotowania maku trzeba mieszać praktycznie non stop, mak ma tendencję do przypalania).

    Mak przekładamy do miski lub głębokiego talerza do ostygnięcia.

    UWAGA: Jeśli mak sprawia wrażenie bardzo mokrego, musimy przecedzić go przez gęste sito ewentualnie gazę. U mnie nie było już takiej potrzeby.


    Kiedy mak ostygnie, przekręcamy go przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach, dwukrotnie.
  • xxx 3. Rodzynki i żurawinę obficie przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie.

    Morele kroimy w drobną kostkę.
  • Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).

Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (poz 4. Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).

    Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu), następnie orzechy schładzamy.
  • xxx 5. Do przemielonego maku dodajemy roztopione, lekko ciepłe masło i miód, mieszamy do połączenia składników.
  • xxx 6. Następnie do maku dodajemy 1/3 kaszy manny, mieszamy łyżką.
  • xx 7. Jaja całe ubijamy na piankę z cukrem, następnie wsypujemy resztę kaszy, proszek do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do rozprowadzenia kaszy i proszku. Masę wlewamy do maku, ucieramy mikserem, nie za długo.
  • xxx 8. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Następnie nie odciskając z soku dodajemy je do masy, wlewamy amaretto lub aromat, mieszamy łyżką lub mikserem na średnich obrotach (krótko).
  • xxx 9. Następnie wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką.
  • xxx 10. Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
  • 11. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 - 65 minut, do "suchego patyczka". Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez pierwsze 30 minut.
    Następnie ciasto wyjmujemy na blat i schładzamy dalej, do uzyskania temperatury pokojowej.

    Potem przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na ostudzonym cieście.
    Makowiec wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

    Następnie przygotowujemy lukier.
    Jajo myjemy i przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białko.
    Przelewamy je do miseczki, dodajemy cukier puder, amaretto lub aromat, miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania ciągnącego się lukru.

    UWAGA: Jeśli lukier szybko skapuje z łyżki, dodajmy 1 łyżkę cukru i utrzyjmy.

    Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy z tylką zakończoną cieniutkim dziubkiem. Następnie dekorujemy ciasto wg uznania.

    Ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować