Makówki wigilijne

4.51 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Śląski przysmak wigilijny. W wersji ekspresowej zamiast maku, można wykorzystać gotową masę makową (i nie dodawać już wtedy mleka i miodu), jednak warto przygotować je od podstaw - wtedy są najsmaczniejsze.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 50 dag maku,
    - 1 litr mleka,
    - 1/2 szklanki miodu,
    - 1/4 kostki masła,
    - paczka sucharków,
    - po 5 dag rodzynek, fig, suszonych moreli, migdałów i orzechów włoskich (lub innych
    bakalii),
    - wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania.
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki

Makówki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparz i zmiel trzykrotnie. Zmielony mak zalej szklanką wody i zagotuj.
  • 2. Bakalie umyj, osusz, z migdałów zdejmij skórkę, pokrój na kawałki.
  • 3. Do gotującego się maku wlej 3/4 litra mleka, dodaj miód, masło i
    pokrojone bakalie, gotuj razem do momentu zagotowania masy.
  • 4. Do głębokiego talerza wlej mleko (ok. szklanki), mocz w nim sucharki.
  • 5. W dużej misce układaj warstwami: namoczone sucharki i gorącą masę
    makową. Ostatnią warstwę powinien stanowić mak.
    Posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Odstaw
    do ostygnięcia.

Porady

Makówki najlepiej smakują przygotowane 1-2 dni wcześniej, schłodzone przed podaniem w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować