Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makrelę myjemy, odcinamy głowę.
Nacinamy grzbiet w kilku miejscach.
Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia.
Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku.
Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny.
Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.
Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C.
Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać.
Rybę podawać na ciepło.
Porady
Do ryby, oprócz czosnku i cytryny, można dodać posiekana natkę pietruszki. Będzie się bardzo fajnie komponować z pozostałymi składnikami.
Komentarze