Masa marcepanowa

4.5 (158 ocen)

Masę marcepanową używam do ciast i ciasteczek ale także do robienia ozdób na torty.

Składniki:

  • 250 g migdałów
    250g cukru pudru
    30ml likieru amaretto
    1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Masa marcepanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa marcepanowa 1. Migdały dać do garnuszka i zalać gorącą wodą, odczekać ok. 6 min wylać wodę i obrać migdały ze skórki. Obrane migdały przełożyć na ręcznik papierowy żeby obeschły z wody.
  • Masa marcepanowa 2. Migdały zmielić na gładką masę (mączkę), ja używam do tego robota kuchennego wtedy jest szybciej, Gdy migdały już są dobrze zmielone dodaję do nich amaretto i olejek migdałowy.
  • Masa marcepanowa 3. Wyciągam masę migdałową i na stolicy zagniatam z cukrem pudrem (przy tej czynności można też użyć robota kuchennego). Smacznego

Porady

Jeśli robię figurki z tego marcepanu to na stolnicy wysypuję jeszcze trochę cukru pudru żeby mi się nie kleił do rąk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować