Mazurek z polewą cytrynową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.130 gram masła siekamy na kawałki łączymy z mąką, cukrem i ugotowanymi żółtkami. Wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto zawijamy w folie i odkładamy na godzinę do lodówki.
3.Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i formujemy mazurka. Ja zrobiłam w kształcie "kwiatka", przy użyciu formy do babki.
4.Mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Przygotowanie masy. Na małym ogniu rozpuszczamy pozostałe masło dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka, cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Cały czas mieszamy, do momentu gdy masa zgęstnieje. Trwa to około 15 minut.
6.Masę rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Posypujemy startymi czekoladami oraz skórką z cytryny.
Komentarze