Mini pączki z budyniem

4.96 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Malutkie pączusie z budyniowym nadzieniem. Bardzo delikatne w smaku, miękkie, wilgotne ciasto. Proste i dość szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczne! Chyba moja ulubione :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto na ok. 46 sztuk:
    230 g mąki pszennej
    24 g świeżych drożdży
    20 g cukru
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 żółtka
    30 g masła
    100 ml mleka
    szczypta soli

    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do obtaczania usmażonych pączków

    Nadzienie budyniowe:
    200 ml mleka
    1/2 opakowania słodzonego budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.96 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć łyżką (ok. 1 minutę) do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać cukier waniliowy, sól, żółtka, ciepłe (nie gorące) mleko, rozpuszczoną i ostudzone masło i mąkę. Krótko wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko obtoczyć w niej ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Małym kieliszkiem wykrawać kółka. Ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  • 2. Nadzienie budyniowe:
    Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Przykryty odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Lekko ostudzone pączki nadziewać przy pomocy szprycy ostudzonym budyniem. Nadziane pączki obtoczyć w cukrze pudrze.

Porady

Z podanej porcji wychodzi ok. 46 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować