Mini pizza z pieczarkami, szynką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto.
- MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA.
DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE (MOŻNA PODGRZAĆ W KUCHENCE MIKROFALOWEJ). DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE. DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA.
WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
2.W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJEMY FARSZ. CEBULĘ KROIMY NA PÓŁ, A NASTĘPNIE W TALARKI. POSYPUJEMY JARZYNKĄ I SMAŻYMY NA RUMIANO NA MAŚLE.
3.PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ A NASTĘPNIE W TALARKI PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU I SMAŻYMY NA MAŚLE.
4.SZYNKĘ KROIMY NA PASECZKI.
5.CIASTO DZIELIMY NA CZTERY CZĘŚCI. FORMUJEMY KULKI KTÓRE ZGNIATAMY TAK ABY UTWORZYĆ NASZE MINI PIZZE.
"PLASKI" UKŁADAMY NA BLASZCE. KAŻDY PLACEK SMARUJEMY NASZYM SOSEM. UKŁADAMY PO DWA PLASTERKI SERA NA WIERZCH KŁADZIEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI FARSZU. NA WIERZCHU MOŻEMY JESZCZE POSYPAĆ OREGANO I CZĄBREM.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO PIZZY POPRZEZ DOKŁADNE WYMIESZANIE ZE SOBĄ WSZYSTKICH PODANYCH SKŁADNIKÓW.
7.PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST. PRZEZ OKOŁO 30 MINUT.
I GOTOWE !
Komentarze