MINI PIZZA z pieczarkami, szynką i cebulką

4.5 (200 ocen)

  • 50 min

Ten przepis na ciasto dostałam od teściowej. Jest świetny i łatwy. Ciasto robiłam pierwszy raz w takich proporcjach i wyszło pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • (na 4 mini pizze)
    NA CIASTO:
    - 2 i 3/4 szklanki mąki
    - 1 szklanka mleka
    - pół kostki drożdży
    - 2 łyżki oleju
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta cukru
    - szczypta oregano

    FARSZ:
    - 8 plasterków sera
    - 10- 15 pieczarek
    - jedna duża cebula
    - ok. 6 plasterków szynki
    - sól, pieprz, jarzynka

    SOS:

    - 3 ŁYŻKI KONCENTRATU
    - 1 ŁYŻKA KETCHUPU
    - PÓŁ ŁYŻECZKI MUSZTARDY
    - SZCZYPTA OREGANO, SZCZYPTA CZĄBRU I SZCZYPTA JARZYNKI
    - 1 WYCIŚNIĘTY ZĄBEK CZOSNKU

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Mini pizza z pieczarkami, szynką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO 1. Przygotowujemy ciasto.
    - MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA.
    DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE (MOŻNA PODGRZAĆ W KUCHENCE MIKROFALOWEJ). DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE. DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA.
    WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
  • CEBULKA 2. W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJEMY FARSZ. CEBULĘ KROIMY NA PÓŁ, A NASTĘPNIE W TALARKI. POSYPUJEMY JARZYNKĄ I SMAŻYMY NA RUMIANO NA MAŚLE.
  • PIECZARKI 3. PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ A NASTĘPNIE W TALARKI PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU I SMAŻYMY NA MAŚLE.
  • 4. SZYNKĘ KROIMY NA PASECZKI.
  • 5. CIASTO DZIELIMY NA CZTERY CZĘŚCI. FORMUJEMY KULKI KTÓRE ZGNIATAMY TAK ABY UTWORZYĆ NASZE MINI PIZZE.
    "PLASKI" UKŁADAMY NA BLASZCE. KAŻDY PLACEK SMARUJEMY NASZYM SOSEM. UKŁADAMY PO DWA PLASTERKI SERA NA WIERZCH KŁADZIEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI FARSZU. NA WIERZCHU MOŻEMY JESZCZE POSYPAĆ OREGANO I CZĄBREM.


  • 6. PRZYGOTOWUJEMY SOS DO PIZZY POPRZEZ DOKŁADNE WYMIESZANIE ZE SOBĄ WSZYSTKICH PODANYCH SKŁADNIKÓW.
  • PIZZE 7. PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST. PRZEZ OKOŁO 30 MINUT.
    I GOTOWE !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować