Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki. Resztę cienko rozwałkować, wyciąć duże kółka i wylepić posmarowane masłem foremki na mini tarty (ok 10 szt). Ponakłuwać widelcem. Posypać bułką tartą.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier i cynamon do smaku, wymieszać. Gdyby puściły dużo soku, lekko odcisnąć. Wyłożyć na mini tarty.
3.Resztę ciasta cienko rozwałkować i specjalnym wałkiem naciąć na nim kratkę. Lekko rozciągnąć i nakładać na babeczki. Nadmiar ciasta odciąć.
Tarty piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze