Miodowa karkówka pieczona w keczupie.

4.46 (190 ocen)

Krucha, soczysta karkówka świetnie smakuje w sosie słodko- kwaśnym. Polecam ten przepis.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    200g keczupu łagodnego
    100g koncentratu pomidorowego
    4 łyżki miodu płynnego
    duża cebula
    majeranek
    słodka papryka mielona
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowa karkówka pieczona w keczupie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówkę pokrój w plastry 1. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Miód połączyć z mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować plastry mięsa z obu stron i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • karkówkę, keczup i cebulę układaj warstwami 2. Cebulę pokroić w pół plasterki. Keczup połączyć z koncentratem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć po połowie, w kolejności: mięso, warstwa keczupowa, cebula. Czynność powtórzyć.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.i wstawić przykrytą brytfannę z karkówką. Po godzinie odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut.Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

plastry karkówki można podsmażyć, skróci to czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować