Miodowa karkówka pieczona w keczupie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Miód połączyć z mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować plastry mięsa z obu stron i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Cebulę pokroić w pół plasterki. Keczup połączyć z koncentratem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć po połowie, w kolejności: mięso, warstwa keczupowa, cebula. Czynność powtórzyć.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 st.i wstawić przykrytą brytfannę z karkówką. Po godzinie odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut.Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady
plastry karkówki można podsmażyć, skróci to czas pieczenia
Komentarze