Moja szynka z szynkowara

4.45 (202 ocen)

Taką szyneczkę robiłam już trzy razy za każdym razem z innego mięsa,ale każda smakuje wybornie :-) Teraz tylko potrzeba nam pieczywo musztarde lub chrzan i możemy się delektować jej smakiem Polecam !!

Składniki:

  • 1,5kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
    4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    2 łyżeczki peklosoli
    pieprz świeżo mielony wg.uznania
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    1 płaska łyżeczka cukru pudru
    100ml wody zimnej przegotowanej
    DODATKOWO:
    Szynkowar + woreczek
Wystaw ocenę:

4.45 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moja szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomoca tłuczka do mięsa.Wkładamy do misy dodajemy peklosól,żelatynę,przyprawę do wieprzowiny,cukier,wodę,czosnek i pieprz.Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.
  • 2. Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb,bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej)
  • parzymy około 3h w 80-85*C 3. Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar,wlewamy wodę około 3cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3h w 80-85*C.Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną,pachnącą szyneczkę :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować