Niezawodny biszkopt kakaowy

4.5 (191 ocen)

Mój sposób na idealny biszkopt? Upuszczenie go z wysokości pół metra ;) Pierwszy raz zobaczyłam biszkopt rzucany na blogu Moje Wypieki. Obawiałam się go zrobić, ale gdy upiekłam pierwszy raz, już nie korzystam z innych przepisów :) Biszkopt jest idealny mimo braku proszku do pieczenia!

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 - 4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Niezawodny biszkopt kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia.
  • Dodawanie mąki i kakao do ciasta 2. Obie mąki i kakao mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 3. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Porady

Sekret biszkopta rzucanego tkwi w dobrym ubiciu białek, dzięki temu ciasto wysoko wyrasta bez dodatku proszku do pieczenia. Upuszczenie biszkopta sprawia, że jest on równiutki. Przy upuszczaniu nie zapominamy położyć czegoś na podłogę, żeby nam się nie zniszczyła przy kontakcie z gorącą tortownicą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować