Jeśli chodzi o ciasta przekładane, to dzisiaj ten jest na pierwszym miejscu! Pyszne, eleganckie, wytworne. Zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem!
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto jasne:
7 białek
1 i ¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto oczy carycy z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania wsypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej i ocet. Na koniec mieszając ciasto łyżką połączyć z przesianą mąką i proszkiem.
2.Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
3.Krem cappuccino: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
4.Polewa: Składniki polewy doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.
5.Poncz: Składniki ponczu połączyć.
6.Dodatkowo: Galaretki rozpuścić razem w 750ml wrzątku. Ostudzić.
7.Przełożenie ciasta:
Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu cappuccino. Na kremie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty. Zalać je mocno tężejącymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki do momentu aż galaretki stężeją całkowicie. Po tym czasie na galaretkach rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim blatem ciasta i polać jeszcze ciepłą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze