Ogórki Korniszony

4.46 (158 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wg mnie to najlepsze korniszony, smakiem przypominają korniszony Krakusa. Robiłam kilka wersji,ale te smakują nam najbardziej. dobre też do sałatek

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki 2-3 kg
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru, dałam 7 łyżek
    4 szklanki wody
    1 płaska łyżki soli do przetworów
    baldachimy kopru, chrzan, czosnek
    gorczyca, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotować.
    Ogórki poukładać w słoiki o poj. 0,9 litra, do każdego dodać:
    baldachim kopru
    pasek chrzanu
    1 ząbek czosnku
    1 listek laurowy
    ¼ łyżeczki ziarenek gorczycy
    6 ziarenek pieprzu
    2-3 ziarenka ziela angielskiego.
    Zalać gorącą zalewą, zamknąć i krótko pasteryzować ok. 3 minuty, tylko do lekkiej zmiany zabarwienia ogórka, inaczej ogórki sflaczeją i będą niesmaczne.
    Można ewentualnie dodać podgotowane plasterki marchewki, ja nie dodaję.
    Kto woli mocniejszą zalewę należy dodać 3 szklanki wody a kto woli słabszą 5 szklanek wody, podobnie jak przy grzybach marynowanych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Marynowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować