Oponki z serem

4.48 (151 ocen)

  • 30 min

Zbliża się Tłusty Czwartek, na którego zawsze piekłam pączki lub faworki. Tym razem pyszne oponki z serem, bardzo smaczne, puszyste z wyczuwalną nutą sera. Gorąco polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    500 g dobrej jakości sera mielonego (może być z wiaderka)
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    łyżka octu
    smalec lub olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, pod koniec dodając ocet. Na mocno podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinać krążki, a kieliszkiem dziurki. Olej lub smalec rozgrzać do temperatury 180ºC, smażyć oponki z dwóch stron, odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto nie jest trudne do wyrobienia, jednak należy uważać, aby zbyt mocno nie podsypać go mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować