ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

4.83 (202 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Czerwony, biały i zielony - kolory te symbolizują narodowe barwy Włoch, ale też kolory składników klasycznej włoskiej pizzy: czerwonych pomidorów, białego sera mozarella i zielonej bazylii.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (na 3 pizze o średnicy 32 cm)
    0,5 kg mąki (najlepiej typ 0)
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.83 (202 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Oryginalna włoska pizza- przepis na ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ptg9pp 1. Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • image-1p95ku4 4. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki, których kombinacja ogranicza się jedynie do Twojej wyobraźni.
  • image-01txk2i 5. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. 
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
    Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady

Tradycyjna włoska pizza swój niepowtarzalny smak zawdzięcza temu, iż jest pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem, tak więc nasza pizza nigdy nie będzie smakować tak samo. Pomimo tego Włosi cenią sobie tą przygotowywaną w domu i bardzo często robią swoją "domową pizzę".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować