Ciasto orzechowiec z masą na gorąco

4.32 (219 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 27*40 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    500 g mąki
    200 g cukru
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki letniego mleka
    na orzechy:
    125 g masła
    300 g orzechów włoskich
    2 łyżeczki miodu
    100 g cukru
    na masę:
    750 ml mleka
    2 opakowania budyniu
    200 g masła
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.32 (219 ocen)

Ciasto orzechowiec z masą na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.
  • 2. Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto Orzechowiec

RedakcjaPP Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. 50 min

To może cię zainteresować