Zdrowa, wegetariańska propozycja na pyszna pastę do pieczywa. Bogata w białko zawarte w ciecierzycy pasta będzie świetna propozycja dla sportowców i wegetarian.
Pasta z ciecierzycy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach.
2.W czasie kiedy ciecierzyca się gotuje, siekamy cebulkę w kostkę i szklimy na oliwie.
3.Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać posiekany koperek, cebulkę, roztarty czosnek i oliwę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałka muszkatołową. Serwować jako pastę do pieczywa i tostów.
Komentarze