Pasztet z selera, marchewki i zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do dość dużego garnka wrzucamy masło i cebulę i smażymy.
2.Seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Gdy cebula się usmaży wrzucamy do niej starte warzywa, kostki rosołowe, wsypujemy czosnek, majeranek, wlewamy wodę i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4.Soczewicę moczymy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do selera po 20 minutach jego duszenia. Gdy warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.
5.Do przestudzonego farszu dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
6.Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypujemy sezamem i koperkiem i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).
Komentarze