Pasztet z selera, marchewki i zielonej soczewicy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Wystarczy kilka warzyw by zrobić szybki i smaczny warzywny pasztecik na kanapki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11:
    530 g selera obranego
    160 g cebuli obranej
    130 g masła
    80 g soczewicy zielonej
    110 g marchewki obranej
    1 ½ szklanki przegotowanej wody
    2 kostki rosołowe drobiowe
    1 kostka grzybowa
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    2 łyżki czosnku granulowanego
    1 łyżka majeranku
    pieprz czarny mielony
    sezam, koperek suszony
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera, marchewki i zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do dość dużego garnka wrzucamy masło i cebulę i smażymy.
  • 2. Seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Gdy cebula się usmaży wrzucamy do niej starte warzywa, kostki rosołowe, wsypujemy czosnek, majeranek, wlewamy wodę i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Soczewicę moczymy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do selera po 20 minutach jego duszenia. Gdy warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 5. Do przestudzonego farszu dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 6. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypujemy sezamem i koperkiem i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować